こんにゃくゼリーメモ

 ⇒株式会社マンナンライフ|蒟蒻畑 | 蒟蒻畑とは

こんにゃく芋は毒芋といわれ、無処理のこんにゃく粉を使用してゼリーを作ると、生臭さのあるトリメチルアミン態窒素や残留農薬、二酸化イオウなど、体に有害な成分が含まれており、そのまま使用すると、臭いやエグミ、最悪の場合には喉に炎症を生じます。
当社では、独自の方法で精製し、有害成分(残っていると口の中がピリピリします)を完全に除いたものを使用しております。
他社ではこの精製技術が真似できないため、こんにゃく粉を少ししか入れられず、離水が起こり、カップを開けた時に水が飛び散る元となりますが、当社の蒟蒻畑はほとんど離水(水分が分離すること)しません。

 マンナンライフ以外だと、「こんにゃく粉を少ししか入れられず」とある。その分、カラギーナンなどを使っているのではないか。
 そして死亡の分布からすると、それでも起きるわけで。だとすると、原料が「こんにゃく」である必要はなさそうにも見えるが。というか、食感がポイントとしているところに問題がありそうに思うが。
 「こんにゃく入りゼリー、要注意 幼児窒息、後遺症の可能性 」(読売2006.12.01 )

 米国でも子どもが窒息死する事故があり、米食品医薬品局(FDA)は2001年、こんにゃく入りゼリーの輸入を中止するよう業者に勧告した。欧州連合(EU)も、子どもの窒息事故を防ぐため03年、ゼリー菓子にこんにゃくを使用することを禁止した。

 ⇒Konjac - Wikipedia, the free encyclopedia

Fruit jelly

Konjac can also be made into a popular Asian fruit jelly snack, known in the U.S. as konjac candy, usually served in bite-sized plastic cups.
 
Perhaps due to several highly publicized deaths and near-deaths among children and eldery due to suffocation while eating konjac candy, there were FDA product warnings[1] in 2001 and subsequent recalls in the U.S. and Canada. Unlike gelatine and some other commonly used gelling agents, Konjac fruit jelly does not melt on its own in the mouth. The products that were then on the market formed a gel strong enough such that only chewing, but not tongue pressure or breathing pressure, could disintegrate the gel. The products also had to be sucked out of the miniature cup in which they were served and were small enough such that an inexperienced child could occasionally accidentally inhale them. Konjac fruit jelly was subsequently also banned in the European Union.[2][3][4]
 
Some konjac jelly snacks now on the market have had their size increased so that they cannot be swallowed whole. The snacks usually have warning labels advising parents to make sure that their children chew the jelly thoroughly before swallowing. Japan's largest manufacturer of konjac snacks, MannanLife, has stopped production of the jellies after it was revealed that 17 people have died from choking on konjac since 1995.[5]

 ゼリーだと喉で溶けるけど、こんにゃくなどの繊維は溶けないというのが問題のようだ。問題点は、同じ喉に詰まらせるとはいえ、餅とは違うようでもあるな。
 FDAKonjac Candy Recalls